NAVIGATIE GPS

NAVIGATIE GPS


Tehnologia GPS - parte integrata din viata de zi cu zi. 


Folosim in mod constant de aceasta tehnologie in masina, pentru a ajunge in locatiile unde dorim sa mergem, pe telefon, prin aplicatii care ne sugereaza obiective turistice, restaurante in apropiere pana la  aplicatii care ne numara kilometrii alergati sau chiar pasii facuti.

GPS-ul ( sau Sistemul de Pozitionare Global ) a fost dezvoltat pentru prima data in 1960. Acesta permite determinarea unei locatii prin masurarea in timp real a timpului de care are nevoie ca sa primeasca semnale radio de la trei-patru sau mai multi sateliti. GPS-ul  standard are o acuratete de pana la 10 metri, in timp  ce GPS-ul diferential pe care il folosim in masini a avut o imbunatatire de acuratete de pana la 1 metru.  

NAVIGATIE GPS

In timp ce gps-ul diferential a fost excelent si suficient pentru ceea ce am folosit pana acum, masinile fara sofer ( self-driving car ) au nevoie masuratori mult mai precise de localizare.
“Pentru a indeplinii atat nevoile de automatizare si de siguranta ale masinilor  fara sofer, unele aplicatii trebuie sa stie unde se afla masina exact intre linile benzii de mers, iar aceste aplicatii trebuie sa stie asta pe tot parcursul calatoriei cu exactitate” a declarat Jay Farrell, presedintele si profesor in inginerie electrica si de calculator, Universitatea din California, Colegiul de inginerie Riverside Bourns.

Farrell si colegii sai au dezvoltat o modalitate de a procesa datele de navigatie GPS pana la o precizie de cativa centimetri.
Potrivit UC Riverside, "Abordarea implica reformularea unei serii de ecuatii care sunt folosite pentru a determina pozitia unui receptor GPS, care conduce chiar la un efort de calcul mai redus pentru a atinge precizia de centimetru."

Acest procedeu imbunatatit poate fi implementat si utilizat si in dezvoltarea de automobile normale,  nu doar masinile self-driving, cat si in sisteme de navigare navale, aviatie sau chiar in agricultura precisa. Deasemenea, mai mult decat sigur,  aceasta tehnologie va ajunge si in aplicatiile din smartphone-uri si alte gadgeturi ca o modalitate de a oferii o localizare precisa sau monitorizare gps fara a necesita o putere mai mare de procesare.

NAVIGATIE GPS



Sursa: Navigatie GPS