Lansarea ultimului satelit GPS Seria IIF

Lansarea ultimului satelit GPS Seria IIF


Lansarea ultimului satelit GPS Seria IIF a fost realizata cu succes in 5 februarie 2016.

Satelitul a decolat la bordul unui rachete Atlas V 401 de la Complexul 41 la statia de Cape Canaveral Air Force, in Florida. Acest satelit a fost construit de Boeing, si este operat de Air Force SUA. Este a 12-a si ultimul satelit al GPS-ului care trebuia a fi lansat.

"Aceasta reprezinta o piatra de hotar pentru GPS, satelitul GPS  nr 50 a fost pus pe orbita", a declarat intr-un interviu locotenent Samuel Greaves.

Satelitul ere programat pentru a fi lansat mai devreme, dar data de lansare a trebuit sa fie amanata initial atunci cand oficialii Ula au primit o avertizare cu privire la o posibila problema cu conectorii electrici in rapel Atlas V. Intr-o informare mass-media 29 ianuarie, Walter Lauderdale, directorul de misiune GPS IIF-12, a declarat ca dupa ce problema a fost investigat complet a fost rezolvata, dar au amanat lansarea cu "cateva zile" din motive de siguranta.

"Ne-am luat timp pentru a inspecta toti conectorii subiect si am verificat integritatea acestora. O zi sau două intarziere nu se poate compara, cu pierderea unui bun national vital. Aceasta este natura unei focalizare clara asupra succesului misiune." a spus Lauderdale.

Satelitul de 131 milioane de dolari, construit de Boeing, se va alătura unei constelatii de alte 30 de sateliti GPS operationali, dintre care cel dintai a fost lansat in 1990. Familia de sateliti "Blocul II" a facut parte din seria IIA, urmat de seria IIR, si seria IIF. Primul satelit IIF a fost lansat în 2010, iar satelitul GPS-11 a fost lansat pe data de 31 octombrie 2015. Acest satelit este ultimul din seria IIF, si Boeing lucreaza deja la o serie IIIF de sateliti sa se alature constelatiei  de monitorizare GPS.


Sursa: Doctor GPS